Aronie - Černý jeřáb
Samotný rod Aronia (česky temnoplodec) zahrnuje 3 druhy, původem ze Severní Ameriky - Aronia melonocarpa (temnoplodec černý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), zde ve své domovině rostou převážně v mokrých lesích a mokřadech. Jedná se opadavé dřeviny náležející do čeledi růžovitých rostlin (Rosaceae). Nejpříbuznější jsou Photíniím (Photinia), zřejmě také hrušním a „pravým" jeřábům. V naší zemi se dají koupit všechny 3 druhy, ale z hlediska kvality plodů je zřejmě nejlepší aronie černá.
Aronie černá je malý opadavý keř, zřídka přesahující výšku 2m. Ve vzácných případech dorůstá až 3 m. Snadno se rozrůstá kořenovými výhonky. Listy jsou malé, ne delší než 6 cm, na podzim krásně zbarvené. Květy jsou bílé, 1,5 cm široké, a na rostlinách se objevují v dubnu až květnu. Plody jsou černé bobule, široké 6-9 mm.
Áronie jsou v našich zahradách atraktivní okrasné rostliny. V tomto účelu se nejlépe hodí jako „podrost" k vysokým, vzrostlým stromům, kde působí přirozeně. V ČR je nejčastěji pěstován kultivar „Nero". Áronie začíná plodit velice brzy, a překvapivě hodně - poměr velikosti rostliny a hmotnosti vypěstovaných bobulí je skutečně zarážející. Je odolná proti suchu, hmyzu, nemocem a také znečištění ovzduší - zkrátka ideální dřevina pro městské zahrady. Navíc nemá opravdu prakticky „žádné" nároky na pěstování, ošetřování a velice dobrých výnosů dosahuje i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Nejlépe ji však vyhovuje slunné stanoviště, ikdyž jak je uvedeno výše, snáší i polostín. Důležité je také zbytečně ji nezastřihovat, protože nejvíce plodí na konci větví, a optimální velikost a tvar udržuje sama. Bylo také vypěstováno několik kultivarů, například „Briliant"(kultivar A.arbutifolia) s nádherným, podzimním vybarvením listů, nebo „Viking" a „Nero", které mají větší plody, a také jsou schopny samooplození, takže nám stačí pěstovat pouze jednu rostlinu.
Arónie je nejen okrasná, ale též pro člověka a jiné živočichy velmi prospěšná. Má jedlé černé plody, sice s nižším obsahem vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s velkým množstvím dalších fyziologicky cenných látek. Obsahuje bioflavonoidy včetně vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karoteny, pektinové látky, rutin (dříve označovaný jako vitamín P), třísloviny. Sorbitu obsahují až 3,5% - je náhražkou cukru pro nemocné cukrovkou. Mají značný obsah železa a mikroelementů - jako např.: bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden a další. Plody bez semen obsahují až 400 mikrogramů jódu na 100 g. Jde o prvek žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu, a s dalšími obsahovými látkami arónie i na posílení imunitního sytému. U dospělých i dětí je jód důležitý pro činnost štítné žlázy, hormonální rovnováhu a ochranu před radioaktivním jódem (vysokým obsahem jódu je toto ovoce blízké plodům kiwi). Bioflavonoidy podporují působení vitamínu C a působí s ním často synergicky. Plody arónie je vhodné doplnit vitamínem C v tabletách nebo ovocem s vyšším množstvím vitamínu C zejména při zpevňování kapilár, léčbě hypertenze, aterosklerózy, nachlazení a zápalu plic. Konzumace ovoce s vyšším obsahem bioflavonoidů je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech (včetně zápalu plic) a skleróze. Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv.
Plody mají až 60% šťávy. Tato šťáva se dá s úspěchem také použít na přibarvování světlých vín, různých nápojů, šťáv ap. a na výrobu biologicky aktivního potravinářského barviva. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařenina, džem, vína, šťávy, plody se dají také sušit a nepodléhají snadno plísni, kvasinkám ani bakteriální hnilobě.
Přírodní šťáva a plody arónie se doporučují jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Je ověřeno, že šťáva snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. Zvyšuje se rychlost proudění krve, což je vhodné při léčení hypertenze. Veškeré výrobky z arónie projevují aktivitu při zpevňování kapilár. Zjistilo se, že působením plodů a šťávy jeřábu černoplodého se vyrovnávají procesy vzruchu a útlumu v mozku a snižuje se emocionální nerovnováha. Šťáva z jeřabin má podle výzkumu izraelských vědců z ovocných šťáv nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný účinek můžeme očekávat také u arónie. Dělají chybu ti, kteří tyto stromy považují jen za okrasné.
V dnešní době syntetických sirupů a nápojů je šťáva z arónie vítanou změnou pro přípravu nápojů. Prodávané džusy se zvýšeným podílem arónie nebo černého rybízu po zředění se stolní nebo pramenitou vodou vodou (1:1) představují nápoj, který lze doporučit dětem i dospělým, kteří se bez přislazovaných nápojů dosud nedokáží obejít. Ale výrobci sirupů již částečně procitají - lze vidět sirupy přibarvované biologicky aktivním barvivem s výtažkem z černého bezu.
Sklizeň:
Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat je vždy čerstvé. Někdy nás ale se sklizní posledních plodů mohou předběhnout ptáci, proto lze na toto období překrýt keř síťovinou (ačkoliv rozdělit se o úrodu s opeřenci je celkem fér). Z jednoho keře můžeme obrat až 10 kg plodů, které lze ve vhodných podmínkách uskladňovat až 2 měsíce, aniž by utrpěly na jakosti. Produkty z arónie nejsou tak často (jako např. produkty z jahod či jablek) zatíženy plísňovými toxiny.
Recepty:
Arónie jako brusinky
Ingredience: 1 kg plodů arónie, 600 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky skořice, 3–4 utlučené hřebíčky, sklenka rumu, 1 Pektogel, 1/2 lžičky kyseliny citrónové.
Postup připravy: Plody očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Vsypeme do kastrolu, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Pak přidáme cukr, koření a necháme mírně rozvařit. Ke konci varu jeřabiny zčásti rozmačkáme, přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citrónovou, zase povaříme, až do rozpuštění, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme a horkou směs lijeme do malých čistých skleniček a uzavřeme.
Sirup z arónie
Ingredience: 2 litry otrhaných a vypraných plodů, 80 g potravinářské kyseliny citrónové, 1 - 2 kg cukru .
Postup připravy: Do čtyřlitrové sklenice dáme 2 litry otrhaných a vypraných plodů arónie, přidáme 80 g potravinářské kyseliny citrónové a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin přecedíme a plody jen lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a za studena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Získaný sirup slijeme do lahví a konzumujeme jako jiné sirupy. Tento postup zachovává většinu účinných látek z ovoce.
Tento produkt můžete zakoupit zde nebo v naší kamenné prodejně.