Bobkový list
Toto koření původem pocházející z malé Asie. Roste asi na 15m vysokém stromě, který kvete šedavěbílými květy. V dřívějších dobách nosili v Římě císařové a hrdinové větévky spletené ve věnec na znamení velké cti. I přes časté použití málo kdo tuší, že toto koření jsou listy vavřínu. V dnešní době najdeme vavřín ve všech koutech středomoří. Je charakteristické svou chutí a vůní. Bobkový list je k dostání v čerstvé, sušené, celé i mleté podobě.
Vavřín vznešený je stále zelený, obvykle asi 6 metrů vysoký keř. Můžeme se s ním setkat v jihoevropských státech, ale také v Iráku či Sýrii. Našinci si často vozí jeho semena domů za účelem si ho taktéž vypěstovat a většinou se to i podaří, i když pro něj celoroční venkovní stanoviště v našich podmínkách není vhodné. Potřebuje totiž relativně hodně slunečního světla. Další důležitou podmínkou je dobře propustná hlinitopísčitá půda.
Čerstvé listy jsou tmavě zelené, kožovité a na povrchu lesklé. Kvalitní sušené listy mají světlezelenou barvu a nežádoucí jsou na ních jakékoliv barevné skvrny. Sušené listy se k nám nejčastěji dováží z Řecka, Itálie a Španělska. Celosvětově největším producentem je Turecko.
Bobkový list chutná trpce a je velice aromatický. Tyto vlastnosti se sušením částečně eliminují. Hořkost bobkového listu se báječně doplňuje s kyselými potravinami, neváhejme ho tedy v malém množství přidat ke kyselému zelí či do láku okurek. Dále se hodí ke tmavým omáčkám, zvěřině a rybám. Skvěle s ním ochutíme i pokrmy z brambor a veškeré luštěniny. Při ochucování pokrmu tímto kořením však platí, že méně je více. Také pamatujme, že ho do jídla přidáváme až těsně před dokončením, protože dlouhým vařením hořkne. Mleté listy přidáváme až do hotového pokrmu. Bobkové listy nám v suchu vydrží asi rok, pokud ale mají nahnědlou barvu či dokonce skvrny, raději se jich zbavme i za kratší dobu a do pokrmu je nepoužívejme.
Plodům vavřínu se říká bobky. Průmyslově jsou zpracovávány na aromatický olej či se taktéž používají jako koření.
Jak již bylo zmíněno, listy v čerstvém stavu obsahují aromatické silice, jež mohou působit jako narkotika. V léčitelství se bobkový list používá i k přípravě čaje, který má detoxikační a antiepileptické účinky. Připravuje se ze 2 lístků, které zalijeme 250ml vroucí vody. Konzumace tohoto koření zaručuje i dobré trávení a chuť k jídlu, navíc snižuje hladinu krevního cukru, je tedy vhodné i pro diabetiky. Při letním posezení u ohně jistě oceníte i to, že jeho vůně odpuzuje škodlivý hmyz, podobně jako aroma hřebíčku. Vavřínové masti se taktéž užívají k léčbě revmatismu.
Kde pomáhá?- podporuje chuť k jídlu
- podporuje trávení
- je vhodný pro diabetiky
- odbourává z těla odpadní látky
- pomáhá při revmatismu
- vavřínové esence a masti se používají k odpuzování hmyzu
Tento produkt můžete zakoupit zde.