Chalva
Tato zdravá pochoutka je připravována z vysoce kvalitních přírodních komponentů, kde základní surovinou jsou rozemletá sezamová nebo slunečnicová semínka, která se namelou a smíchají s medem nebo cukrovým sirupem. Podle místních zvyklostí se do hmoty přidávají pistácie, mandle, skořice, kardamon, hrozinky, různé oříšky atd. Vzniklé "těsto" se zahřeje a lije do forem různých tvarů. Makedonská chalva je vydatným zdrojem proteinů, vitamínů a stopových prvků. 100 g chalvy obsahuje 250 mg draslíku, 110 mg hořčíku a 2,5 mg železa. Proto je zvlášť vhodná ke zdravé výživě dětí a sportovců. Je připravována tradičními metodami již z doby byzantské, bez chemických procesů a konzervačních látek.
Recept:
Ingredience: 1/2 šálku sezamových semínek, 2 lžíce vlašských ořechů nasekaných nadrobno, 2 lžíce rozinek nakrájených nadrobno, 1 1/2 lžíce vychladlého medu
Postup připravy
- Sezamová semínka opražíme nasucho do světlehněda a po vychladnutí rozemeleme na kávovém mlýnku
- Přidáme ořechy, rozinky a med(možno použít i jiné přísady, třeba kakao nebo čokoládu a pod. záleží na tom jakou chalvu chceme)
- Ohebnou stěrkou vypracujeme na těžkou masu připomínající husté tukové těsto
- Z masy vytvarujeme kuličky nebo proužky (z daného množství asi 12 kuliček nebo tak 3 proužky) a necháme v lednici vychladit
- Chalva má bohaté využití v sladké kuchyni, např. na zvýraznění chutí kaší, polev, na zdobení. Možná ji znáte z čajoven, kde je oblíbeným doplňkem k čaji
Tento produkt můžete zakoupit zde.