Fazole
Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako tyčkové či keříčkové fazole, když vezmeme v úvahu náklady a čas věnovaný jejich pěstování. Od začátku kvetení tvoří stále lusky, které se dají v kuchyni upotřebit na zhotovení samostatných jídel, např. fazole na slanině, jako přílohy, saláty a přebytek se dá mnoha způsoby zpracovat k zakonzervování.
Zdravotní účinky- snižuje koncentraci škodlivého LDL cholesterolu
- stabilizuje inzulin a krevní cukr (pozor na luštěniny z konzerv - ty mohou hladinu cukru zvyšovat)
- snižuje krevní tlak
- postará se o pravidelnost stolice
- ochraňuje před vznikem hemoroidů a rakoviny střev
Fazole v kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány.
Při používání sušených fazolí je nutno je nejdřív namočit, vodu slít a poté nechat stát v nové vodě minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc. Pak se fazole asi 15 minut prudce povaří opět v čerstvé vodě a nechají se stát na mírném plameni hodinu i déle, dokud náležitě nezměknou. Syrové nebo nedovařené fazole mohou obsahovat nestravitelné látky, které by mohly způsobit otravu. Ajurvédská medicína navíc pro zmírnění potíží s nadýmáním radí vařit luštěniny vždy s kurkumou, kmínem, česnekem, hřebíčkem, pepřem anebo zázvorem.
Jíme-li fazole častěji, plynatost, kterou u některých z nás způsobují, postupně mizí, protože tělo se obvykle dokáže přizpůsobit. 90% oligosacharidů vyvolávajících plynatost lze z fazolí eliminovat i následujícím způsobem: suché fazole umyjeme, vodu slijeme, fazole přelijeme vařící vodou a necháme nejméně 4 hodiny namočené. Vodu opět slijeme a k vaření použijeme čerstvou vodu. Problém je v tom, že při této metodě dochází i ke ztrátě některých vitaminů a minerálních látek.
Fazole „Červená ledvina“
Pochází ze Střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako „chilli fazole“ a v Mexiku se z ní připravuje tradiční jídlo „Chilli con carne“ (chilli s masem).
Fazole jsou poměrně velké, mají červenou až hnědou barvu a po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť.
Výborně se hodí jako příloha k rýžovým a kukuřičným jídlům. Kdo má rád pikantnější jídla, může fazole ochutit kayenským pepřem anebo pálivou paprikou.
Pro urychlení vaření se „červenou ledvinu“ doporučuje namočit na 8-12 hodin, poté se vaří 1 1/2 hodiny, z toho prvních patnáct minut na prudkém plameni (anebo 20 minut v tlakovém hrnci).
Fazole „Černá ledvina“
Velká fazole s lesklým černým povrchem. Do Evropy se dostala z Jižní Ameriky už za časů Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje především v Thajsku a Číně, ale i v Karibské oblasti, kde je velice populární. Je nepostradatelnou součástí např. mexické kuchyně. Kromě výborné chuti působí v jídle též svojí výraznou barvou.
Má mírně nasládlou chuť a připravuje se obdobným způsobem jako „červená ledvina“.
Pro urychlení vaření se „černou ledvinu“ doporučuje namočit na 8-12 hodin, poté se vaří 1 1/2 hodiny, z toho prvních 15 minut na prudkém plameni (anebo 20 minut v tlakovém hrnci).
Fazole Adzuki
Jsou malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí. Pochází z Číny a v současnosti se pěstují po celé jihovýchodní Asii. V Japonsku se nazývají "královna fazolí" a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Adzuki obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku. Při jejich přípravě nedoporučujeme příliš aromatická a silná dochucovadla, která by překrývala chuť samotných fazolí. Jsou vhodné jako příloha k obilninovým jídlům, ale i k přípravě hustých polévek.
Fazole adzuki se namáčí 3-4 hodiny a vaří 1 hodinu (v tlakovém hrnci 15 minut).
Fazole Mungo
Zemí původu je Indie, jsou však oblíbené na celém dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko, Čína a Austrálie. Boby mají olivově zelenou barvu. Prodávají se loupané, celé, nebo půlené. Někdy se označují jako zelená sója. Je bohatá na železo a vitamíny. Používá se jako příloha k obilninovým jídlům, do nákypů a polévek. Její chuť nejlépe vynikne přidáním kari koření. Je velmi vhodná ke klíčení.
Fazole mungo se namáčí 4-8 hodin a vaří 45 minut (v tlakovém hrnci 10 minut).
Fazole bílá máslová (měsícovitá, limské boby)
Dováží se převážně z ostrova Madagaskar. Fazole jsou velké, zploštělé, mají ledvinovitý tvar a bílou barvu. Po uvaření získají měkkou, moučnatou konzistenci, neztrácejí však tvar. Mají jemnou chuť, kterou je možno kombinovat téměř se všemi druhy zeleniny. Používají se k přípravě různých polévek, salátů i nákypů. Z koření je k jejich přípravě nejvhodnější saturejka, petrželová nať, libeček, ale i rozmarýn a oregano (těch však s mírou).
Vaří se (po předchozím namočeni na 8-12 hodin) 1,5 hodiny. V tlakovém hrnci se uvaří asi za dvacet minut.
Fazole „Černé oko“
U nás k dostání poměrně vzácně, pochází z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstuje. Odtud se na začátku 18. století dostala s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejím hlavním dodavatelem Kalifornie.
Fazole dostala svůj název podle charakteristické černé nebo žluté skvrny (očka) na krémově bílém podkladu. Má jemnou chuť, kterou je možné zvýraznit přidáním různých druhů koření. Obsahuje velké množství kyseliny listové. Výborná je zejména na přípravu polévek a různých zeleninových nákypů.
Fazole „černé oko“ se namáčí 8-12 hodin a vaří 1 hodinu (v tlakovém hrnci 15 minut).
Recepty:
Fazole v bílé omáčce
Ingredience: 400 g velkých fazolí, 3 lžíce oleje, 40 g cibule, 30 g hladké mouky, sůl, 1 lžíce vinného octa, cukr
Postup přípravy: Fazole propláchneme, zalijeme horkou vodou a 10 hodin máčíme. Pak je ve stejné vodě asi 2 hodiny vaříme. Ke konci vaření je ochutíme špetkou soli a cukru. Na oleji osmahneme kostičky cibule, přidáme mouku, připravíme světlou jíšku a zalijeme ji vývarem z fazolí. Přidáme fazole a povaříme. Dochutíme solí, octem a karamelem (10 g cukru mícháme na mírném ohni se 3 lžícemi vody, až se cukr rozpustí a získá hnědou barvu).
Fazole na paprice
Ingredience: 300 g fazolí, 60 g másla, 30 g cibule, sůl, sladká paprika, 1/4 l vody, 1/8 l kysané smetany
Postup přípravy: Fazole přebereme, opereme a namočíme do studené vody. Druhý den je uvaříme doměkka. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme papriku, necháme ji zpěnit, přisypeme mouku a smažíme asi 2 minuty. Potom vše zalijeme vodou, necháme 15 minut povařit, přidáme fazole a nakonec přilijeme rozkvedlanou smetanu a osolíme.
Zapékané fazole
Ingredience: 225 g sušených fazolí pinto, 1 bobkový list, 6 lžic rostlinného oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, strouhaný sýr
Postup přípravy: Fazole na noc namočíme do studené vody nebo je 10 minut povaříme a necháme je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Vyměníme vodu, přidáme bobkový list, přivedeme fazole k varu a dalších deset minut vaříme. Pak je přiklopíme a další dvě hodiny zlehka vaříme, aby změkly. Slijeme je a trochu slité tekutiny si ponecháme. Bobkový list vyhodíme. V pánvi s těžkým dnem zahřejeme olej, přidáme fazole - asi dvě třetiny rozmačkáme vidličkou, zhruba třetinu necháme vcelku. Při pečení přitlačujeme fazole ke dnu, ale tak, aby se nepřipalovaly. Dbáme na to, aby byly opečeny z obou stran. Pak přidáme sýr a necháme ho rozpustit. Podáváme se salátem, teplými tortillami nebo s tortillovými chipsy. Tip: Pokud spěcháte, lze použít fazole z konzervy, ale nedosáhne se pak autentické chuti tohoto pokrmu.
Fazole s jogurtem
Ingredience: 350 g fazolí, 5 rajčat, 2 cibulky i s natí, 4 lžíce klíčené čočky, 1 kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, mořská sůl, rajčata.
Postup přípravy: Fazole uvaříme v osolené vodě do měkka, zcedíme a přidáme nakrájená rajčata a cibule, klíčenou čočku, olej a zalejeme jogurtem. (Pro 4 osoby)
Fazole na kyselo
Ingredience: 500 g fazolí, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 40 g tuku, 2 lžičky hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky mleté papriky, trochu octa, 2 dl kysané smetany, sůl.
Postup přípravy: Předem propláchnuté a namočené fazole uvaříme s bobkovým listem a tymiánem doměkka. Na tuku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, okořeníme mletou paprikou, zalijeme vývarem z fazolí a dobře povaříme. Potom přidáme fazole, pokrm ochutíme česnekem utřeným se solí, podle chuti přikyselíme a krátce povaříme. Nakonec přidáme smetanu a sejmeme z ohně. Chceme-li vynechat zásmažku, můžeme fazole zalít kysanou smetanou rozmíchanou s moukou a na mírném plamenu povařit.
Fazole s pohankou a kysaným zelím
Ingredience: 100 g fazolí, 250 g pohanky, 250 g kysaného zelí, 2 cibule i s natí, mořská sůl, 2 lžíce oleje, libeček
Postup přípravy: Zvlášť uvaříme v osolené vodě fazole a pohanku, scedíme a smícháme s nadrobno nakrájeným kysaným zelím, cibulí, libečkem a olejem
Pomazánka z červených fazolí
Ingredience: 1,5 šálku uvařených červených fazolí, 1 stroužek česneku, 1/2 čl kmínu, 1/2 čl Tabasca, 1/2 pl vinného octa, 2 pl vody, 2 pl čerstvého koriandru
Postup přípravy: Všechny ingredience vložte do mixéru a do hladka vymixujte.
Tento produkt můžete zakoupit zde.