Ječmen
Ječmen je velmi odolná rostlina, která dobře snáší i drsné horské podnebí. Pěstuje se na severní polokouli, hlavními producenty jsou Kanada a USA.
Celkem je známo asi 27 druhů ječmene. Pratypem kulturně pěstovaného ječmene obecného je ječmen tibetský.
Z ječmene se vyrábí slad, který je vynikající náhradou medu, lze ho doporučit i diabetikům a je zásadotvorný.
Zrno ječmene se skládá z 5 částí. Vrchní dvě části tvořené slupkami jsou nestravitelné. Pod slupkou se nachází aleuronová vrstva, která obsahuje zásobu bílkovin, následuje endosperm a střed, který obsahuje škrob.
Ječmen je znám asi tři tisíce let. Na čínské keramice z roku 1 520 př n.l. byly malba znázorňující konec hladomoru tím, že začaly padat kroupy z nebe.
Ječmen představuje nutričně vyváženou potravu s vysokým obsahem bílkovin, sacharidů a minerálů. Ve 100 gramech je 38 mg vápníku, 119 mg hořčíku, 342 mg fosforu a 2,8 mg železa.
Ječmen je vynikající při různých nemocích jater a žlučníku. Ječné kroupy jsou lehké a čistí játra. Odvar z vařeného ječmene se používá proti zimnici a prsním neduhům (1 hrst ječmene na 1l vody – pít po šálkách). Ječná mouka se používá při střevních problémech, sladový odvar se používá při chorobách jater, sleziny a střev (1,5 l se nalije na 4 lžíce sladové mouky, která se dále sleje). Lázeň ze sladu je vhodná při slabosti a při kožních nemocech.
Nejvíce se v kuchyni používají ječné kroupy. Vyrábějí se tak, že se odstraní vrchní slupky i endosperm a zůstane jen střed. Tyto kroupy jsou bílé a při vaření vzniká šlem.
U skotského ječmene jsou odstraněny slupky, ale endosperm zůstává. Tento minimálně zpracovaný ječmen má vysoký obsah nutričních hodnot, ale běžně se neprodává.
Ječmen lze vařit samotný, s rýží nebo jinou obilovinou. Při vaření 2-3krát zvětší svůj objem. Ječmennou mouku můžeme přidávat do pečiva, ale protože má extrémně nízký obsah lepku, nedoporučuje se péci pouze z ječmenné mouky.
Recepty:
Základní příprava
Ingredience: 1 šl krup, 3 šl vody.
Postup přípravy: Kroupy propereme, přidáme vodu a uvedeme do varu (můžeme vařit i v tlakovém hrnci). Vaříme asi jednu hodinu, přidáme zeleninu a ještě patnáct minut povaříme. Lze kombinovat i s luštěninami.
Kroupová polévka
Ingredience: 1/2 šl malých krup, 1/2 celeru, 3 stroužky česneku, libeček , majoránka, 1 lž soli, 1 pl oleje, 4 šl vody.
Postup přípravy: Celer nastrouháme a osmažíme, přidáme vodu, kroupy a ostatní ingredience. Vaříme 20 minut.
Černý kuba
Ingredience: 1 šl krup, 1 pl sezamového oleje, 3-4 šl vody, 1/2 šl sušených hub, cibule, česnek, kmín.
Postup přípravy: Houby předem namočíme. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme houby a ostatní ingredience a vaříme padesát minut. Podle potřeby doléváme vodu a na závěr můžeme nechat zapéct v troubě. Toto tradiční vánoční jídlo se podává se švestkovou omáčkou.
Hrachové špaldoto
Ingredience: 1/2 šl hrachu, 1/2 šl ječných krup, 1/2 šl špaldových krup, 2 ks cibule, 2 stroužky česneku, olej, sůl, majoránka.
Postup přípravy: Hrách a kroupy přes noc namočíme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme česnek, hrách, kroupy a majoránku. Vaříme třicet minut, přidáme sůl nebo shoyou a vaříme ještě dalších třicet minut (na závěr můžeme nechat zapéct v troubě).
Tento produkt můžete zakoupit zde.