Klaso
Klaso výrobky jsou velmi vhodné i pro diabetiky pro nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků.
Celý Klaso sortiment podporuje prevenci proti tzv. "civilizačním chorobám" - např. srdečně-cévní onemocnění, rakovina, kloubní onemocnění. Prevenci podporuje především obsah vlákniny, nepřítomnost cholesterolu a nízký obsah tuků. Luštěninové pomazánky obsahují navíc hořčík a zinek jako přirozenou součást použitých surovin.
Klaso na řízky, řízky obalované a smažené, plátky a prejt obsahují lněné semínko, které je používáno při léčbě různých onemocnění.
Klaso výrobky jsou vhodné pro sportovce. Mají vysoký obsah bílkovin (stejný jako maso) a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují cholesterol.
Recepty a použití:
Pečená klaso jehla
1 klaso klobása (nakrájej na silnější plátky), 1 cibule (rozeber na plátky), 2 brambory uvařené v slupce, oloupané a nakrájené na silnější plátky, olej, solčanka.
Postup přípravy: Na kovovou jehlu napichuj střídavě klaso, plátek cibule a plátek brambor. Posyp solčankou a opeč ze všech stran na oleji (pod pokličkou). (1 porce)
Plátky k bílým omáčkám z klasa na řízky
1. Připravíme si omáčku (svíčkovou, smetanovou, okurkovou, křenovou apod.) plátky vložíme do horké omáčky a podáváme. Nebo plátky prohřejeme (v páře nebo v mikrovlné troubě nebo osmahneme na oleji) a přelijeme omáčkou.
2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.
Plátky k červeným omáčkám z klasa na řízky
1. Připravíme si omáčku (rajskou, cigánskou, gulášovou, paprikovou apod.), plátky vložíme do horké omáčky a podáváme. Nebo plátky prohřejeme (v páře nebo v mikrovlné troubě nebo osmahneme na oleji) a přelijeme omáčkou.
2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.
Plátky k hnědým omáčkám z klasa na řízky
1. Připravíme si omáčku (houbovou nebo znojemskou), plátky vložíme do horké omáčky a podáváme. Nebo plátky prohřejeme (v páře nebo v mikrovlné troubě nebo osmahneme na oleji) a přelijeme omáčkou.
2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.
Plátky Natural z klasa na řízky
1. Plátky prohřejeme (v páře nebo v mikrovlné troubě nebo osmahneme na oleji) a podáváme se špenátem nebo dušenou kapustou či zelím nebo s fazolkami či hráškem na smetaně.
2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.
Klaso
1. Klaso nakrájíme na plátky a z obou stran osmahneme na oleji (3 - 5 minut).
- V OMÁČCE - osmahnutý Klaso plátek vložíme do hotové omáčky (rajské, křenové, Vitana omáček, apod.).
- DUŠENÉ - osmahnutý Klaso plátek podusíme ve šťávě (cca 5 min). Plátek nemusí být předem osmahnutý.
2. Klaso nakrájíme na kostky nebo nudličky a osmahneme na oleji (3 - 5 minut).
- GULÁŠ - do hotového guláše vložíme osmahnuté kostky Klasa a prohřejeme (5 min.).
- ČÍNA - do hotového základu na čínu vložíme osmahnuté kostky Klasa a prohřejeme (5 min.).
3. Klaso pomeleme a připravíme z něho běžným způsobem SEKANOU, KARBANÁTKY, ČEVABČIČI.
Kostky z klasa lahůdkového
1. Kostky lze použít bez předchozí tepelné úpravy do hotových zeleninových jídel nebo do guláše (segedinského guláše), do frankfurtské polévky, hodí se i do zapečených pokrmů.
2. Kostky lze použít jako tlačenku s cibulí a octem. Je dobré nechat odležet.
3. Kostky přidáváme do zeleninového salátu.
Kostky na čínu z klasa lahůdkového
Kostky přidáme k hotové směsi na čínu, krátce prohřejeme a hned podáváme.
Klaso klobása
Postup přípravy: Klobásu nejdříve zbavíme obalu.
1. Klobásu opečeme na pánvi (není nutné) a podáváme:
- s chlebem a zeleninou
- ke hrachové kaši s okurkou a chlebem
- místo uzeniny do polévek (zelňačka) a guláše
2. Klobásu opečeme nad ohněm jako špekáčky.
3. Vmícháme do zeleninového salátu.
Klaso prejt
1. Podáváme za studena s okurkou a chlebem
2. Nebo opečený s bramborem a zelím nebo pečivem
Tatarská pomazánka
Namažeme na topinku. Použijeme k přípravě chuťovek
Luštěninové paštiky
1. Použijeme jako pomazánku pro rychlé svačiny a lehké předkrmy.
2. Jako základ pro rychlou luštěninovou polévku nebo kaši. Osmahnutou cibuli a zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, pak přidáme paštiku a vaříme až je zelenina měkká. Dochutíme česnekem a majoránkou.
3. Z paštiky lze připravit mnoho variant pomazánek tak, že do paštiky vmícháme jemně strouhanou zeleninu (např. křen, česnek, papriku, nakládaný okurek, ...)
4. Pro použití ve studené kuchyni vmícháme do pomazánky až 20% rostlinného tuku.
Obilný krém Klasik
1. Jako svačinka - klasík nastříkáme přímo ze střívka (jako ze zdobičky) na plátky nakrájeného ovoce nebo oplatek.
2. Do ovocných salátů a pohárů - vanilkový krém smícháme s ovocem čerstvým nebo kompotovaným.
3. Jako máslový krém - do Klasíku vmícháme rostlinný tuk (cca 20%) a použijeme pro plnění zákusků, dortů, drobného cukroví.
4. Pro přípravu koktailu - Klasík smícháme s mlékem a s ovocem (čerstvým, kompotovaným) a namixujeme.
5. Pro přípravu obilné kaše - Klasík dle potřeby ředíme mlékem a prohřejeme.
6. Pro přípravu ovocné omáčky Klasík zředíme ovocem, mlékem a prohřejeme.
7. Opečeme a podáváme s bramborem a se zelím nebo rajskou omáčkou
Nikdy neředíme vodou.
Mahá koření
Kde Mahá koření používáme:
Ve zdravé výživě nahrazujeme Mahá kořením maggi a masox.
Mahá přidáváme do všech zeleninových polévek, pomazánek, zeleninových jídel a pod bílkovinné koncentráty rostlinného pěvodu (Klaso, Robi, tofu, seitan).
Běžná dávka koření je jedna čajová lžička pro pět osob.
Jak Mahá koření používáme:1. Nejvhodnější forma použití je přidání Mahá koření, když smažíme cibulku jako základ pokrmu.
2. Kulinářsky náročnější je otevření Mahá na oleji. Tzn., že Mahá dáme do prohřátého (rozpáleného) oleje asi na dvacet vteřin, než začne pěnit. Pak chladíme přidáním cibulky, kterou osmahneme nebo přidáním zeleniny, kterou dusíme nebo přidáním vody pro vaření obiloviny (luštěniny) nebo polévky.
3. Nejjednodušší je vsypání Mahá do pokrmu při jeho tepelné úpravě.
4. Bez tepelné úpravy používáme mahá všude tam, kde jsme zvyklí používat kmín (např. dochucování pomazánek).
Klaso na řízky
Klaso šikmo nakrájíme na 1 cm silné plátky a naklepeme stejně jako maso
1. ŘÍZKY - plátek Klasa obalíme v trojobalu a osmahneme či fritujeme2. ROŠTĚNKY - plátek Klasa po naklepání obalíme v mouce s kořením, krátce osmahneme a vložíme do připravené šťávy
3. HAMBURGERY - plátek Klasa osmahneme a vložíme do bulky spolu s kečupem a zeleninou
4. PTÁČKY - na naklepané plátky vložíme zeleninu a smotáme. Opečeme v troubě nebo na pánvi a podlijeme připravenou šťávou, dusíme až je zelenina měkká (5 min)
Tento produkt můžete zakoupit v naší kamenné prodejně.