Ruský Kvas
Kvas je původní ruský nápoj, který se nevyskytuje v žádné jiné národní kuchyni. S trochou nadsázky lze říci, že kvas se zde vyrábí od nepaměti. Jedná se o nápoj, který vzniká kvašením černého chleba. Vždy se vyrábí ve větším množství. Je velmi rozšířený a vyskytuje se v mnoha obměnách.
Původní postup výroby kvasu je ten, kdy se nechá kvasit voda, mouka a tekuté sladové těsto. Zkvašený základ kvasu se dále zředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a aromatické přídavky a poté se uvaří. Aromatickým přídavkem může být ovoce či ovocná šťáva (třešně, maliny, citróny, aj.), a nebo zázvor či máta.
Recept
Kvas
Ingredience: pitná voda 900 ml, tmavý chléb 300 g, cukr 30 g, droždí 3 g, rozinky 10 g
Postup přípravy: Starší chléb nakrájejte na kostičky a mírně opečte v troubě. Suchary nasypte do hrnce nebo velké sklenice, zalijte vřelou vodou, přikryjte a nechte odstát 3-4 hodiny. Sceďte, přidejte droždí a cukr. Přikryjte a nechte kvasit 5-6 hodin. Když kvas začne pěnit, zase ho sceďte a rozlijte do láhví. Do každé láhve dejte pár rozinek a uzavřete. Skladujte v chladném místě. Za 2-3 dny je kvas hotov.