Oves
Oves patří k základním obilovinám a vždycky, po celou lidskou historii, byl do potravy zařazován pro vysokou energetickou hodnotu. Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.
Oves je lehce stravitelný, má vše, co nás posiluje, a při tom nezatěžuje zažívací trakt. Dříve lidé používali oves také jako léčivo. Nejen zrna, ale také slámu. Zejména na ekzémy a záněty kůže.
Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Dnes dáváme přednost plnohodnotné potravině z ovsa - ovesnému mléku
výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, tlumí činnost štítné žlázy, je tudíž dobrým prostředkem i proti tzv. rodové obezitě. Velmi dobře působí proti průjmům. Dříve se podával také jako podpůrný lék při zánětech pankreasu (slinivky břišní). Provedeme-li rekapitulaci významu ovsa pro lidské zdraví - energeticky prospěšný produkt, podporující kvalitu kůže, působící proti zánětům i alergii, pomáhá zažívacímu ústrojí a má i mnoho dalších pozitiv
Ovesné mléko je podpůrným prostředkem při odvykání drogové závislosti, a to jak samotných drog, tak kouření i alkoholu. Má velmi dobré preventivní účinky.
Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, které jsou nutné jak pro naši krvetvorbu, tak pro nervový systém. Nezanedbatelný je také podíl zinku, který má nezastupitelnou roli v našem metabolismu.
Použití:
Čaj (odvar) z plodů:
1 lžíce rozmačkaných plodů na 1 l vody. Krátce povaříme a necháme 15 minut stát. Pijeme vlažný 3 šálky denně při
Při čem je vhodný:
- stavech vyčerpání
- nervové slabosti
- nespavosti
- přepracování
- při poruše štítné žlázy
- nechutenství
- a jako dietní therapeutikum.
Odvar ze slámy:
1 lžíce dobře oprané a nadrobno řezané slámy na 1 l vody. Vaříme 10 minut a necháme ustát. Přecedíme přes pláténko a dáváme pít dětem teplý ráno a večer
proti kašli.
Sladíme cukrem nebo medem.
Koupel:
1 kg řezané slámy nebo ovsa (nebo 1 kg ovsa a ˝ kg slámy) vaříme ˝ hodiny v hrnci vody. Přecezený odvar přidáme do lázně, v níž zůstaneme 15 minut. Neutíráme se, zabalíme se do prostěradla a zůstaneme ležet 1 hodiny pod přikrývkou. Lázeň připravujeme denně přiPři čem je vhodná:
- léčení špatného krevního oběhu
- kloubového revmatismu
- ledvinového písku
- ekzémů nervového původu
- nervové vyčerpanosti
- tělesné slabosti
Odvar z ovesných vloček:
3 hrsti propláchnutých vloček vaříme 1/2 hodiny v 1 litru vody. Propasírujeme a podáváme při
Při čem je vhodný:
- žaludečním kataru
- onemocněních žlučníku
- onemocněních ledvin
- při střevním kataru
- při odtučňovací kůře
Recepty:
OVES BEZPLUCHÝ
Ingredience:oves bezpluchý, voda, ocet, sůl
Postup přípravy: Oves bezpluchý na rozdíl od pluchatého se nemusí loupat. Vhodný je zejména k přípravě polévek, pomazánek, kaší, salátů, k zapékání, jako příloha nebo k naklíčení. Ovšem také je vhodný jako příloha - vlastně podobně jako rýže.
Oves [množství podle počtu strávníků; hrst vyjde asi pro dva, pokud jsme skromní, i pro víc] můžeme přes noc namočit do vody, ale není to nutné - jen vaření bude poněkud delší. Po propláchnutí vsypeme oves do studené vody [vody o HODNĚ více než ovsa] s lžící octa; a vaříme. Solíme zhruba v poslední třetině vaření [to celkem trvá tak půlhodinky]. Po uvaření slijeme či scedíme vodu. A podáváme. Je možné oves všelijak ochucovat, ovšem zajímavý je takový, jaký je.
Vhodný je jak k jídlům masovým [třeba tohle kuře], tak k jídlům zeleninovým
Tento produkt můžete zakoupit zde.