Palmový tuk
Palmový olej se získává z červenohnědých plodů velikosti ořechu olejové palmy (Elaels guineensis) a jeho vlastnosti se podobají kokosovému tuku. Lisováním plodů získáváme surový palmový olej, který je ještě pro zjemnění výrazné typické chuti a vůně ošetřen vodní parou.
Díky svému jedinečnému složení mastných kyselin má palmový tuk od přírody ideální konzistenci a nemusí se ztužovat hydrogenací.
Je v něm obsaženo téměř 47% mastných kyselin. Vysoký obsah beta-karotenu je jeho příčinou žluté barvy. Palmový tuk se používá v pekařství, zejména pro výrobu slaného pečiva, ale i sladkého. Těsto je vláčné, hladké a lehce zpracovatelné. Pečivu dodává křehkost a objem.
Díky svému složení mastných kyselin je ideálním tukem pro teplou kuchyni. Je velmi vhodný k úpravám za vysokých teplot. Tuk neprská a nepění a je výborný na pečení a smažení. Je tepelně stabilní, má dlouhou trvanlivost a je chuťově neutrální. Uchovaný v ledničce má velmi dlouhou trvanlivost.
Tuk obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin (47 %) a zhruba 43 % jedenkrát nenasycené kyseliny olejové.
Proč ho používat:
- bez cholesterolu
- bez laktózy
- bohatý na vit.E
- neobsahuje trans mastné kyseliny, které vznikají při hydrogenaci tuků
- nepřepaluje se a lze ho opakovaně použít
Nevýhody:
- Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny.
- Smažení na sádle a olivovém oleji z pokrutin je srovnatelné se smažením na palmovém oleji co do zdraví.
- Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Asii a Indonésii. Používejte tedy palmový olej z certifikovaných plantáží.
Výživové hodnoty ve 100g výrobku:
Energetická hodnota 3767 kJ/900 kcal
Bílkoviny 0g
Sacharidy 0g
Z toho cukry 0g
Tuk 100g
Z toho:
nasycené mastné kyseliny 45,5g
mononenasycené mastné kyseliny 45,5g
polynenasycené mastné kyseliny 10g
Cholesterol 0mg
Potravinová vláknina 0g
Sodík 0,2mg
Vitamín E 54mg
Tento produkt můžete zakoupit v naší kamenné prodejně.