Řepa
Červená řepa nás jako důležitá plodina provází už po tisíce let, záznamy o jejím používání jako léku Římany jsou staré přinejmenším 3000 let. Pochází ze středomoří a v současné době se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Existuje řada kulturních odrůd, které se liší barevným odstínem i tvarem.
Dnes se jí obvykle jenom kořen, a to syrový, vařený, nakládaný v octovém nálevu nebo konzervovaný. Řepa má ze všech druhů zeleniny snad nejvyšší obsah cukru. Ve stogramové porci je ho asi lžička. Druhově je červená řepa příbuzná s řepou cukrovou, kterou se původně krmil dobytek, ale dnes se pěstuje kvůli sacharóze. Je zvláštní, že i naložená řepa si zachovává chuť a konzistenci, nálev jí jen dodává na pikantnosti. Konzervování ovšem snižuje obsah veškerých živin, jak vitamínů, tak i minerálních látek.
Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje dokonce vyšší hladinu minerálních látek, zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Zachovává se i většina vitamínů včetně vitaminu C a dochází pouze k úbytku kyseliny listové.
Červená řepa je známá jako prostředek k posílení imunitního systému a možná i bohatá zásobárna přírodních látek bránících vzniku rakoviny.
Tato zelenina patři téměř bezkonkurenčně mezi nejefektivnější přírodní zdroje křemíku - zvaného také "minerál krásy". Křemík je nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, elasticitu a zdraví cévních stěn a v neposlední řadě pružnost a mladý vzhled pokožky, pevné vlasy a nehty. (Příznakem jeho nedostatku je právě například zvýšená lámavost nehtů a třepení vlasů.) Křemík celkově podporuje regeneraci celého organismu, je proto zpomalovačem stárnutí. Pravidelnou konzumací červené řepy si můžeme jeho hladinu přirozené doplnit, zároveň s dalšími důležitými minerály a vitamíny..
Jaké další prospěšné látky najdeme v červené řepě? Mimo jmenovaného křemíku a kyseliny listové se v řepě nachází ještě mnoho prospěšných látek. Z minerálů například hodně draslíku a železa, dále pak hořčík, vápník, zinek, jód a měď. Z vitaminů je zastoupen vitamin C, E a betakaroten. Obsahuje také organické kyseliny (jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou) a barviva (typické zbarvení jí dodává betanin, který po konzumaci řepy způsobuje neškodné zbarvení moči do červena).
Červená řepa je též bohatá na vlákninu, čímž stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.
Šťáva z červené řepy se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení, stejně tak i pro rekonvalescenci po její léčbě. Dávky jsou v takovém případě poměrně vysoké, užívají se běžně i 3 menší sklenky šťávy během dne, jako prevence se doporučuje v dávce 1 sklenky nejméně 1-2x týdně. Mnozí léčitelé slaví s touto kúrou velké úspěchy, i někteří lékaři ji doporučují jako doplněk léčby a pro celkové posílení imunitního systému při i po terapii.
Vliv na organismus:
- podporuje růst buněk
- odstraňuje z těla jedovaté látky
- vytváří vazivové tkáně
- zesiluje stěny cév
- odstraňuje zácpu
- zlepšuje využití bílkovin
- zajišťuje duševní pohodu
- zpevňuje pokožku
- aktivuje tvorbu červených krvinek
Recepty:
Zeleninová polévka
Ingredience: červená řepa, zelenina dle vlastního výběru, máslo, zakysaná smetana.
Postup přípravy: Na másle osmahněte větší množství nahrubo nastrouhané červené řepy. Po chvilce přidejte jakoukoliv zeleninu, kterou máte k dispozici. Trochu cibule, mrkve, celeru, brokolice, prostě co dům dá. Lehce osmahnutou zeleninu zalijte vodou a povařte. Když je zelenina téměř měkká, přidejte na drobné kostičky nakrájené brambory. Povařte. Osolte. Podle chuti můžete zaexperimentovat a použít navíc např. anýz nebo badyán. Díky své sladkosti se řepa dobře doplňuje s aromatickým kořením. Na závěr do polévky zamíchejte zakysanou smetanu a podávejte.
Salát z červené řepy 1
Ingredience: 1 kg červené řepy, 1 bílý jogurt, 2 lžíce červeného vína, 1 lžíce medu, 2 lžíce křenu, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř
Postup přípravy: Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na kousky. Smícháme jogurt, víno, med, nastrouhaný křen, hořčici, sůl a pepř, přidáme řepu a promícháme. Necháme několik hodin proležet v lednici a podáváme.
Červená řepa s kysanou smetanou
Ingredience: 1 kg červené řepy, kysaná smetana, 2 lžíce celozrnné strouhanky, 2 lžíce parmazánu, šťáva z 1 citronu, lžička mleté papriky, olivový olej
Postup přípravy: Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací misku vytřeme olejem, nalijeme část smetany, položíme osolené plátky řepy pokapané citronovou šťávou, opět přelijeme zbytkem smetany, povrch posypeme strouhankou, parmazánem a mletou paprikou. Zapečeme při 200 stupních 15 minut.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience: 100 g červené řepy, 2 kvašené okurky, stroužek česneku, půlka cibule, sůl, pepř, citronová šťáva, lžička olivového oleje
Postup přípravy: Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme spolu s cibulí a okurkami, přidáme česnek, sůl, pepř a olej a rozmixujeme. Mažeme na plátky celozrnného chleba.
Boršč z červené řepy
Ingredience: 100 g červené řepy, po 100 g mrkve, petržele, celeru a kvašeného zelí, 1 cibule, 3 brambory, 5 lžic olivového oleje, 1 bobkový list, lžička mleté papriky, lžička bazalky, sůl
Postup přípravy: Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Oloupené brambory a zeleninu také pokrájíme na stejně veliké kousky, posekanou cibuli zpěníme na oleji, zapražíme mletou papriku a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu a vkládáme zeleninu v pořadí mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem pár minut. Přidáme bobkový list, bazalku, osolíme, popřípadě dochutíme vinným octem a povaříme.
Červená řepa se zelím
Ingredience: 1kg vařené řepy (15 minut vařit ve slupce a potom oloupat, jinak se vaří stejně jako brambory - do změknutí), 1kg čerstvého bílého zelí, 20dkg cibule, 250ml octa, 750ml vody, 2 lžíce soli, 2 a 1/2 lžíce cukru
Postup přípravy: Uvařenou a schladlou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelí na nudličky a cibuli na slabší půlkolečka. Zelí a cibuli smícháme a povaříme v nálevu z vody, octa, soli a cukru (na el. sporáku na č. 4 asi 5 minutek). Jakože si nejprve svaříme nálev a potom, když se začíná vařit, stáhneme plotnu na č. 4 a přidáme povařit zelí smíchané s cibulí. Poté nakrájenou řepu smícháme se zelím a sterilujeme.
Tento produkt můžete zakoupit zde nebo v naší kamenné prodejně.