Robi maso
Robi se používá místo masa z jatečných zvířat. Můžete jej smažit, dusit, vařit podle své fantazie. Hodí se i do salátů.
Složení: voda, rostlinná bílkovina, obilné klíčky, červená řepa, sůl
Rostlinná bilkovina, neboli maso ROBI - je na rozdíl od sójového masa, kde jsou základem bílkoviny z luštěnin, vyráběno ze směsí rostlinných bílkovin, především pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy. Tato směs je tepelně upravována a proto obsahuje pouze minimální množství mikroorganismů. Neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, sóju ani syntetická barviva a konzervanty!
Rostlinné maso Robi je ideální jako úplná nebo částečná náhrada masa ve všech pokrmech, které obvykle připravujeme. Maso připomíná svým vzhledem, ale především i chutí. Podle stanoviska dietologa a akreditovaných laboratoří splňuje zhlediska kulinářského i nutričního požadavky moderní výživy a jejím zdravotním a dietním požadavkům.
Je na trh dodáváno ve čtyřech variantách jako
- sekaná
- plátky
- nudličky
- hotová jídla (čína, karbanátky)
Upravuje se téměř stejným způsobem jako maso, tj. krátkodobým vařením, dušením, smažením. Navíc lze je použít i za studena např. do salátů. Důležitou předností je také nízká cena ve srovnání s normálním masem
Díky uvedenému složení je jeho konzumace vhodná k prevenci onemocnění srdce a cév (nižší celková energetická hodnota pokrmu a především nasycených mastných kyselin), k redukčním dietám, pro diabetiky a prevenci předčasných sklerotických změn a potíží zejména dolních končetin (dna). Robi maso je tedy výhodné pro dietní a vegetariánská jídla, kulinářské speciality, saláty aj.
Recepty:
Saláty
ROBI jarní salát
Ingredience: 200 g ROBI nakrájené na nudličky, 80 g sýra, 200 g ředkviček, 200 g celeru, 200 g jogurtu, cukr, sůl, citrón.
Postup přípravy: Omyté ředkvičky i celer jemně nastrouháme. Přidáme nahrubo krájený nebo strouhaný sýr, nudličky Robi masa. Ochutíme solí cukrem a citrónem, zalijeme bílým jogurtem a vše promícháme.
ROBI přesnídávkový salát
Ingredience: 300 g ROBI nakrájené na nudličky, 300 g hlávkového zelí, 200 g jablek, 1 pórek, 1 malý jogurt.
Postup přípravy: Hlávkové zelí jemně nakrájíme, osolíme a vodu vymačkáme. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájený pórek,oloupaná jablka a nudličky robi ochucené citrónem a solí. Promícháme, ochutíme, spojíme s bílým jogurtem nebo kyselou smetanou. Necháme proležet, dochutíme a podáváme s toastem.
ROBI pikantní moravský salát
Ingredience: 600 g ROBI nakrájené na nudličky, 200 g majonézy, 100 g kečupu, 200 g nakládaných okurek, 150 g kapie, 100 g cibule, sekaná feferonka, cukr, ocet, sůl a mletý pepř.
Postup přípravy: Nudličky robi promícháme s kapií a nakrájenými okurkami na nudličky. přidáme nadrobno nakrájenou cibuli,koření, sůl, majonézu a kečup. Dochutíme vegetou. Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka DDK: Podobné velmi pikantní chuti docílíme, když jako zeleninu do salátu použijeme scezenou, okapanou a nakrájenou náplň "Moravanky". Podobně můžeme experimentovat s kyselím zelím a přidat papriku (Slovenský salát)
ROBI vajíčkový salát
Ingredience: 500 g ROBI plátky, 200 g mrkve, 200 g sterilovaných okurek, 1 velká cibule, 200 g zeleného hrášku, 5ks vajec.
Postup přípravy: Plátky robi, vařenou mrkev a sterilované okurky nakrájíme na úhledné nudličky nebo kostičky. Přidáme hrášek, plátky natvrdo vařených vajec, jemně na plátky nakrájenou cibuli nebo pórek. Směs promícháme s majonézou nebo kyselou smetanou promíchanou s hořčicí, cukrem, solí a mletým pepřem.
ROBI dračí salát
Ingredience: 600 g ROBI nudličky, 100 g taveného sýru, 150 g mrkve, 150 g celeru, 200 g kyselé smetany, cukr, sůl, citrónová šťáva, česnek.
Postup přípravy: Očištěnou mrkev a celer jemně nastrouháme, přidáme robi. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, tavený sýr, citrónovou šťávu a smetanu.
Pomazánky
ROBI pomazánka s lososem
Ingredience: 1 balení pomazánkového másla, 100 g losos v drti, 500 g ROBI mleté, 1 cibule, citrón.
Postup přípravy: Smícháme máslo, mleté robi a lososovou drť. Ochutíme solí, citrónovou šťávou a jemně nakrájenou cibulí. Vyšleháme. Podáváme jako pomazánku na chuťovky a chlebíčky.
ROBI česneková pomazánka
Ingredience: 1 balení pomazánkového másla, 100 g taveného sýra, 500 g ROBI mleté, česnek.
Postup přípravy: Mleté robi vyšleháme s máslem a taveným sýrem. Ochutíme solí a třeným česnekem. Podáváme na chlebíčkách či chuťovkách ozdobené ořechovým jádrem, jemným plátky pórku a kolečkem kapie.
ROBI pomazánka s nivou
Ingredience: 100 g pomazánkového másla, 100 g sýru niva, 100 g ROBI mleté, 180 g sterilovaných sójových bobů, česnek, sůl, cibule,
Postup přípravy: Sýr, robi a uvařené sójové boby umeleme a ušleháme s máslem. Směs dochutíme třeným česnekem, jemně nakrájenou cibulí a solí.
Jídla
ROBI řízek smažený
Ingredience: 10 ks plátků ROBI, 100 g hladká mouka, 300 g strouhanky, 3 vejce, 200 ml mléka, sójová omáčka, koření (vegeta, pepř, sůl, aj.), citrón, olej na smažení.
Postup přípravy: Jde opět o klasické smažení robi plátku "jako řízku". Plátky robi nejprve ochutíme buď pouhým osolením a opepřením, nebo použitím i jiného koření dle fantazie, nebo doporučuji krátce marinujeme např. v roztoku sojové omáčky a vína a pod. Obalíme jako řízek a prudce usmažíme do zlatohněda. Podáváme pokapané citrónovou šťávou nebo s bramborem.
ROBI řízek pařížský
Ingredience: 10 ks plátků ROBI, 200 g mouky polohrubé, 200 ml mléka, 3 vejce, 150 g hrášku, 150 g šunky, vegeta, sójová omáčka, koření (pepř, sůl, aj), olej na smažení, citrón.
Postup přípravy: Jde klasické smažení "jako řízku" v těstíčku. Těstíčko připravíme smícháním mléka mouky a vejce, do kterého můžeme, ale nemusíme vvmíchat zelený hrášek a na nudličky nakrájenou šunku. Případně můžeme těstíčko okořenit a aromatizova např. sójovou omáčkou, vegetou, kari kořením aj. Plátky opět ochutíme, obalíme v těstíčku a podáváme s brambory a citrónem.
ROBI řízek plněný
Ingredience: 10 ks plátků ROBI, na ochucení (vegeta, sójová omáčka), koření (pepř, sůl, aj.), náplň na plněné řízky (150 g žampionů, 100 g pórku, 3 vejce nebo uzenina, 150 g hrášku), náplň na pastýřský řízek (10 g sýru, 10 koleček salámu, olej na smažení, citrón).
Postup přípravy plněných plátků: Ochucené plátky můžeme plnit různě, např. podušenými žampiony, pórkem, vejcem, směsí hrášku a uzeniny, uzeniny a vajec,zeleninovým lečem, uzeninou a sýrem apod. Naplněné plátky přehneme a spíchneme párátkem. Pak je můžeme smažit v obalu nebo zapékat se sýrem, s omáčkami, ovocem a pod.
Postup přípravy pastýřského řízku: Vybereme si tenký plátek a nebo silnější prořízneme, ochutíme, vložíme nebo přiložíme plátek uzeniny a sýra a usmažíme v těstíčku.
ROBI moravský vegetariánský řízek
Ingredience: 10 ks plátků ROBI, 5 ks vajec, na ochucení (vegeta, česnek sójová omáčka, pepř, sůl, aj.), na náplň (3 ks vajec, 100 g pórku, 100 g kapie, 100 g žampionů, zelený hrášek), na trojobal (200 ml mléka, 100 gl mouky, 50 g mouky, olej na smažení).
Postup přípravy: Plátky očištěných žampionů, pórku, kapie a zelený hrášek na oleji orestujeme a vmícháme 3 vejce do zhoustnutí. Tence vyválené robi nakrájíme na obdélníčky, které osolíme, potřeme česnekem, ochutíme vegetou a naplníme směsí. Přehneme, podle potřeby spíchneme párátky, máčíme v těstíčku vyrobeném ze zbylých 2 vajec, mléka a mouky. Smažíme v horkém tuku dorůžova. Podáváme s bramborovým salátem, nebo bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.
Smažené mleté ROBI
ROBI čevabčiči
Ingredience: 800 g mleté ROBI, 3 vejce, 30 g mletá papriky, 1 cibule, 150 g strouhanky, koření na ochucení (vegeta, mletý pepř, sůl, případně sójová omáčka aj.), olej na pečení.
Postup přípravy plněných plátků: Mleté maso dobře promíchámes vejci, strouhankou, mouku, kořením a jemně krájenou cibulí. Dochutíme a tvoříme válečky - 3 ks na porci, které na oleji v troubě upečeme. Pečeme jen krátce, abychom porce nevysušili. Podáváme s hořčicí, na kolečka nakrájenou cibulí a tatarskou omáčkou nebo kečupem. Příloha brambory v jakékoliv úpravě.
ROBI sekaná
Ingredience: 800 g mletého ROBI, 4 vejce, 50 g česneku, 1 větší cibule, hladká mouka, strouhanky, koření na ochucení (glutasol, majoránka,mletý pepř, sůl, drcený kmín, případně sójová omáčka aj.), olej na pečení nebo vepřová bránice.
Postup přípravy: Mleté maso promícháme s vejci a kořením. Cibuli jemně nakrájíme nebo pomeleme. Konzistenci upravíme strouhankou a moukou. Ze směsi vytvoříme šišky a upečeme případně usmažíme. Podáváme s brambory nebo se zelím a knedlíkem.
Smažené pokrmy ROBI
Kombinované čevabčiči
Ingredience: 400 g mletého ROBI, 100 - 150 g vepřového nebo hovězího masa, sůl, pepř, mletá paprika, jedno vejce, jedna lžíce sušeného mléka, hořčice, strouhanka, olej.
Postup přípravy: Do směsi mletého rostlinného a živočišného masa ( 4 : 1 hm.) přidáme 2 lžíce studené vody a mírně osolíme. Přidáme sušené mléko, vejce, hořčici a mletou papriku, dobře promícháme. Dochutíme a podle potřeby přidáme strouhanku, tvoříme válečky o průměru 1,5 cm, které osmažíme na mírně rozpáleném oleji. Při podávání ozdobíme na kolečka nakrájenou cibulí.
Kombinované sekaná s vepřovým masem
Ingredience: 500 g mleté ROBI, 500 g vepřového masa (bůček, ořez nebo plecko), 3 vejce, sůl, mletý pepř, majoránka, kmín, vegeta, cibule, česnek, strouhanka, polohrubá mouka.
Postup přípravy: Do směsi mletého rostlinného masa přidáme polohrubou a strouhanku až vytvoříme tužší hmotu. Pak vmícháme mleté vepřové maso, ochutíme třeným česnekem, jemně sekanou cibulí, drceným kmínem, pepřem, majoránkou, šopetkou vegety a soli, zamícháme a vytvoříme šišky nebo karbanátky, vepřenky, čevabčiči a upečeme. Sekaná je ideální upečená ve vepřové síťce (bránici). Vepřenky podáváme na topince potřené hořčicí a sypané sekanou cibulí nebo pórkem. Tuto sekanou můžeme použít k plnění paprikových lusků, kapustových a zelných listů apod. Doporučovaný poměr živočišného masa a robi je 1 : 1 hm.d.
Dušené plátky - závitky
Španělský ptáček ROBI
Ingredience: 4 ks plátků ROBI, salám, slanina, cibule mrkev, sterilovaný okurek, hořčice, sůl, nové koření.
Příloha: rýže
Postup přípravy: Robi plátek rozmrazíme a pokud je silnější, tak jej podélně rozřízneme, rozložíme a potřeme hořčicí, pak osolíme a opepříme. Na ochucený plátek položíme okurek, salám, slaninu, proužek mrkve a čtvrtku menší cibule. Postupujeme úplně stejně, jako jsme zvyklý při přípravě "normálních" ptáčků. Plátek stočíme a sepneme jehlou nebo párátkem. Hotový závitek ještě posypeme tlučeným novým kořením a mletým pepřem. Tyto závitky však už jen prohříváme podobu 10 - 15 minut v mírné troubě a pak je zalijeme odděleně připravenou šťávou. Při podávání je necháme v této šťávě ještě asi 10 minut prohřát a nasáknout její chutí.
Příprava šťávy: Nakrájíme slaninu na drobné kostičky a opečeme na rozpálené pánvi, přidáme drobně nakrájenou cibuli, zapražíme moukou a zalijeme vývarem nebo studenou vodou, povaříme, ochutíme hořčicí, nebo vodou z okurek.
ROBI plátky na žampionech
Ingredience: 10 ROBI plátků, 500 g žampionů, 200 g cibule, 100 g hladké mouky, 200 g oleje, masox, kmín, mletý pepř, sůl.
Příloha: rýže, brambory, zeleninový salát
Postup přípravy: Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme na plátky krájené žampiony, krátce podusíme, mírně zaprášíme hladkou, osmahneme a zalijeme vývarem z masoxu a povaříme asi 20 minut. Ochutíme solí a pepřem a špetkou drceného kmínu. Ochucené plátky robi vešťávě krátce prohřejeme.
ROBI plátky po orientálsku
Ingredience: 10 ks ROBI plátků, 300 g žampionů, 300 g zelené a červené papriky, 300 g cibule, 150 g kečupu, 50 g česneku, 150 ml červeného vína, vývar z kostky, na dochucení (worcester, vegeta, sůl), 200 g olej.
Příloha: hranolky, krokety
Postup přípravy: Na tuku prohřejeme ochucené plátky robi a vyjmeme. Do pánve přidáme nakrájené žampiony, na nudličky nakrájenou papriku, cibuli, kečup, rozetřený česnek a zastřikneme červeným vínem a troškou vývaru. Ochutíme solí, worcesterem a špetkou vegety. Touto směsí přelijeme opečené plátky
Guláše a Ragú
ROBI bramborový guláš
Ingredience: 500 g ROBI nudličky, 1000 g brambory, 150 g slaniny, 200 g cibule, 50 g rajský protlak, 20 g sladká paprika, vývar z kostky, 150 g hladká mouka, 2 - 3 stroužky česneku, koření (kmín, majoránka, vegeta), olej.
Postup přípravy: Slaninu nakrájíme na kostičky, osmahneme a na ní zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme rajský protlak, sladkou papriku. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Vložíme na kostičky krájené syrové brambory vaříme do poloměkka. Ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem a majoránkou. zahustíme jíškou z mouky a oleje, případně střídou z chleba. Na konec přidáme ROBI nudličky a brambory dovaříme.
ROBI po selsku
Ingredience: 10 ROBI plátků, 1 cibule, česnek, vegeta, instantní šťáva k vepřovému masu, sádlo.
Postup přípravy: Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na sádle. Mírně zalijeme vodou, přidáme instantní šťávu, povaříme. Dochutíme česnekem a kmínem a vložíme plátky které zde prohřejeme. Podáváme se zelím a knedlíkem.
ROBI dietní ragů
Ingredience: 1000 g ROBI nudliček, 300 g květáku, 200 g mrkve, 100 celeru, 200 g zelený hrášek, 200 g žampionů, jíška na másle, vývar ze zeleniny, kyselá smetana, na ochucení (vegeta, pepř, sůl, muškátový květ,citrónová šťáva aj.), pažitka nebo pórek
Postup přípravy: Kořenovou zeleninu a květák uvaříme. Na másle si připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a kyselou smetanou. Důkladně provaříme. Do provařené omáčky přidáme nakrájenou uvařenou zeleninu, růžičky květáku, hrášek, nudličky ROBI. Ochutíme muškátovým květem, vegetou solí, pepřem a šťávou z citrónu pokud je třeba. Při podávání posypeme pažitkou nebo pórkem.
Různé
Tatarský biftek ROBI
Ingredience: 500 g mletého masa nebo sekané ROBI (1 balíček), olivový olej, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, koření (kmín, mletá paprika, chilli, sójová omáčka, hořčice, kečup v množství dle vlastní chuti).
Příloha: topinky
Postup přípravy: Rozmrazíme jeden balíček ROBI masa mletého (1/2 kg) a pak vložíme do mixeru s trochou studené vody a trochou olivového oleje částečně rozmixujeme. Při mixování přidáváme cibuli, pár stroužků česneku. Česneku nemusíme dávat příliš, budeme biftek podávat na česnekovaných topinkách. Měli bychom udržet spíše tužší kašovitou strukturu a nikoliv získat omáčku !. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, mletou červenou papriku, chilli a zakápneme sojovou omáčkou. Přidáme ještě hořčici a kečup a stále chutnáme, abychom vyhověli své chuti. Získanou kaši namažeme na dobře počesnekované topinky. Topinky připravíme z obyčejného chleba osmaženého na oleji, nebo z finského chleba v toastovači pro ty, kteří nechtějí topinky mastné. Zapíjíme gambrinusem, nebo červeným vavřincem.
ROBI tlačenka
Ingredience: 500 g ROBI nudličky (balíček), Na marinování(vinný ocet, cukr, vegeta, sójová omáčka nebo worcester), Na náplň (1 ks papriky kapie - na obdélníčky, 150 g zeleného hrášku, 1 pórek - na plátky), Na zalití do formy (2 středně velké mrkve - na kostičky, 1 balíček želatiny nebo 6 plátků na celkem 1/2 litru kapaliny, masox nebo polévková kostka, sůl, pepř)
Postup přípravy: Nudličky ROBI macerujeme asi 1 hodinu ve sladkokyselém nálevu(voda, ocet, cukr = 150 ml) ochuceném vegetou, nebo sójovou omáčkou nebo worcesterem a solí. Přidáme nakrájenou papriku, hrášek, pórek a mrkev. Zalijeme želatinou rozpuštěnou ve 350 ml vývaru z kostky dochuceném česnekem, pepřem vegetou nebo glutasolem. Promícháme a naplníme do forem.
Tento produkt můžete zakoupit zde.