Čaje Sencha a Bancha
Čaj je znám v Japonsku od devátého století kdy byl přivezen z Číny budhistickými mnichy. Nejlepší druhy Japonských čajů se pěstují v okolí města Uji, kde se pěstuje systematicky již od 12.st. Většina plantáží je rozložena pod Tokiiskou ''rovnoběžkou''. V Japonsku se vyrábí hlavně zelený čaj, který tvoří 98% produkce. Japonský zelený čaj se liší od čínského tak, že namísto pražení na pánvi se fermentační enzymy spálí parou. Takové ''paření'' trvá běžně 20 vteřin, ale u čaje typu Fukamushi Sencha trvá 120 vteřin. Obecně platí, že čím temnější list, tím lepší čaj. Také čím zelenější nálev, tím lepší čaj.
Druhy čajů:
Senča - (Sencha, pražený čaj) Toto označení nese japonský zelený čaj, který je v současnosti nejtypičtějším čajem japonského trhu. Tato sorta je proslulá zejména svým pečlivým zpracováním. Sencha má velice příznivé účinky na tělo i ducha, které povzbuzuje. Dává vydatný nálev i po několikerém zalití. Je vyráběný z listů přímo vystavených slunci. Zelený čaj, pro který se používají mladé lístky. Nejrozšířenější typ čaje z prvního zběru. Japonský zelený čaj sklízený z plantáží, na nichž se nesmí používat žádných chemických hnojiv ani ochranných prostředků, pěstovaný dle principů organického zemědělství. Nálev světle zelené barvy má lehce květově nasládlou, mírně svíravou, výrazně trávovou, svěží chuť a charakteristické aroma moře a lesa. Ochutnejte to nejlepší ze Země vycházejícího slunce. Čaj zaléváme vodou 70-80 C. Bylo prokázano, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku, jater, prsu, plic, slinivky, tlustého střeva a rakovinou kůže. Zelený čaj napomáhá trávení a urychluje metabolismus. Zelený nefermentovaný čaj je vynikajícím doplňkem k japonskému jídlu.
Bancha - (Bancha, běžný čaj) Senča z druhé sklizně na pomezí léta a podzimu. Listy jsou větší než u Senča a chuť je méně plná. vyrábí se z větších a hrubějších čajových lístků a ty mohou být stříhaný i se stonkem. Čaj zaléváme vodou 70-80 C. Bylo prokázano, že pravidelná konzumace zeleného čaje snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku, jater, prsu, plic, slinivky, tlustého střeva a rakovinou kůže. Zelený čaj napomáhá trávení a urychluje metabolismus.
GYOKURO se pěstuje na polozastíněných plantážích a je to nejlepší Japonský čaj vůbec. Jeho ''vedlejší'' produkt se nazývá MATCHA. Je to obřadní čaj z rozemletého gyokura.
Jsou i další druhy Japonského čaje jako např. Hojicha (pražený čaj), Kukicha (stonkový čaj), Kokeicha (tyčinky z rozemletého čaje), Mecha (květy a pupeny) a další.
Tento produkt můžete zakoupit zde.