Tempeh
Tradiční indonéské jídlo, sýr proroslý bílou plísní. Sojové boby jsou fermentovány v plackách do zakouřené až oříškové chutě. Tempeh může být marinován a smažen. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů.
Stejně jako tofu patří tempeh k tradičním výrobků dálného východu. Na výrobu tempehu se přišlo zajímavým způsobem a to tak, že lidé si uchovávali a balili sojové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou se zjistilo, že sojové boby jsou prorostlé určitou plísní. Intuitivně věděli, že tato plíseň bude blahodárně působit pro výživu člověka. Udělali kuličky z uvařených sojových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byli prvopočátky výroby tempehu. Později to dělali tak, že měli speciální přístřešek se slámou a sláma podporovala proces zrání plísně.
Tempeh musí mít totiž dostatek přívodu vzduchu při výrobě, což sláma umožňuje. Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechna vitamíny řady B, je to takový vitamínový komplex, včetně vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak plíseň dýchá.
Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12. Tempeh můžeme zařadit pro výživu malých dětí, dospělých, nemocných či dříve narozených, a také u vrcholových sportovců.
Při uchovávání bílého tempehu je důležité, aby neležely plátky na sobě, ale aby byly uloženy vertikálně, protože u horizontálního uložení vzniká větší tlak. Čím větší je tlak, tím víc se ztrácí plíseň a vitamín B12.
Bílý tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Smažený či uzený tempeh je pro použití za studena i za tepla (velmi dobrý je například ohřátý v páře)
Recept:
Tempeh smažený se zelím
Ingredience: přírodní tempeh, cibul, kysané zelí, sojová omáčka
Postup připravy: Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha - rýže.
Tempeh s mrkví
Ingredience: přírodní tempeh, mrkev, cibule, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí, sojová omáčka.
Postup připravy: Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev, rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena. Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.
Křupavý smažený tempeh
Ingredience: tempeh přírodní, 1 lžíce citrónové šťávy, 100 g rýžové mouky, 25 g kukuřičné mouky, stroužek česneku, 1 lžička mletého koriandru, 4 oříšky candle nut, sůl, olej, čerstvý nastrouhaný zázvor, rýže nebo nudle (příloha podle chuti
Postup připravy: Tempeh rozkrojíme podélně na dva plátky, každý z plátků dále nakrájíme na obdélníky asi 3x4 cm. Smícháme rýžovou a kukuřičnou mouku a přidáme vodu. Do vzniklého základu těstíčka vmícháme koriandr, sůl, nastrouhaný zázvor, vylisovaný česnek a citrónovou šťávu. Na pánvi rozpálíme olej, tempeh namočíme do těsta a na oleji smažíme dozlatova. Podáváme s vařenou rýží nebo nudlemi, dozdobíme zeleninou (rajče, paprika apod.)
Tempeh s rýží a červenou čočkou
Ingredience: 3/4 hrnku rýže, 1/4 hrnku červené čočky, 1 balíček předsmaženého tempehu, 1 lžíce celerové nati (sušená), 1 lžíce sojové omáčky, sůl, olej,
Postup připravy: Rýži s červenou čočkou důkladně propereme a dáme vařit s hrnkem vody. Osolíme. Během vaření si na kostky nakrájíme tempeh. V pánvi na oleji zpěníme celerovou nať a po chvíli přidáme i tempeh, který trochu osmažíme tak, aby se obě chutě smísily. Směs přimícháme do skoro uvařené rýže s čočkou. Přidáme ještě 1/4 hrnku vody, v níž jsme rozpustily sojovou omáčku. Vše necháme dojít v hrnci pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.
Tempeh na pórku
Ingredience: 1 pórek, 1 balíček uzeného Tempehu, koření: mletý kmín, špetka bazalky, vegeta bez glutamanu
Postup připravy: Na trošce oleje osmahneme spodní část (tu bělejší) pórku nakrájenéhona drobounko. Mezitím nakrájíme uzený Tempeh na kostičky. Po chvilce restování na pórek dáme Tempeh, okořeníme a podlijeme nekolika lžícemi vody. Chvilku podusíme aby se chutě prolnuly. Stáhneme z plamene. Přidáme vrchní část pórku a zamícháme. Podáváme s obilninou, výborný je tento porkm s rýží nebo s bramborovou kaší.
Zelňačka s uzeným tempehem
Ingredience: 1/4 hlávky bílého zelí, hrnek kysaného zelí, 1 l vývaru nebo vody, 4 lžíce sezamového oleje, 1 cibuli nakrájenou najemno, 1 uzený tempeh (cca 200 g), kedlubny, tuřín nebo 2 brambory, 1/2 sójové smetany (cca 100-150 ml), lžička kmínu, lžička sladké papriky, 2-3 ks bobkového listu, 4-5 lžic hladké špaldové celozrnné mouky
Postup připravy: Na rozehřátém oleji ve velkém hrnci orestujte cibuli, uzený tempeh pokrájený na větší kostky a koření. Sladkou papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla. Přisypte mouku a krátce ji opražte. Nakonec přidejte zelí (nebo polovinu kysaného), dobře osolte a vše zalijte vývarem nebo horkou vodou. Vařte cca 15-20 minut nebo dokud zelí nezměkne. Pokud máte rádi brambory, přidejte je nakrájené na kostky v průběhu vaření a uvařte v polévce. Pokud jíte brambory často, je vhodné je nahradit jinou zeleninou, například kouskem kedlubny nebo tuřínu. Když máte zeleninu měkkou, odstavte polévku z ohně a vmíchejte kysané zelí a polévku zjemněte sójovou smetanou. Občas můžete ozdobit osmaženou cibulkou. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, přidejte šťávu z kysaného zelí nebo umeocet, který polévku okyselí i osolí zároveň.
Tento produkt můžete zakoupit v naší kamenné prodejně.